duminică, 23 martie 2008

Celulele stem in tratarea diabetului de tip I

Un studiu nou sugereaza ca injectiile cu celule stem recoltate din sangele propriu al pacientului ar putea constitui o terapie eficienta in cazul diabetului de tip 1, inlocuind astfel injectiile obligatorii cu insulina.


Numarul din aprilie al publicatiei Journal of the American Medical Association include un studiu brazilian care relateaza cum se poate controla diabetul de tip 1 prin injectarea de celule stem recoltate din sangele pacientului.

Studiul, condus de cercetatori din Sao Paolo, Brazilia si din Chicago, se bazeaza pe datele colectate in urma analizelor facute pe 15 pacienti tineri, recent diagnosticati cu diabet de tipul 1. Toti participantii la experiment au urmat o terapie cu doze mari de imunosupresori, dupa care a avut loc un transplant de celule stem pentru a pastra functia celulelor beta.

Cercetatorii au descoperit ca 14 dintre cei 15 participanti la experiment au scapat de dependenta de insulina in urma tratamentului. Unul dintre pacienti nu mai face tratamentul cu insulina de 35 de luni. Pacientii cu diabet tip 1 sunt nevoiti sa-si injecteze regulat insulina pentru a putea controla concentratia de zahar din sange.

Diabetul apare cand celulele beta din pancreas, responsabile cu secretia de insulina, sunt distruse de sistemul imunitar al persoanei in cauza.

Cercetatorii au mai multe explicatii pentru rezultatul studiului. Prima ar fi ca celulele stem s-au transformat in celule albe care nu au mai atacat celulele pancreatice. A doua explicatie ar fi ca celulele stem au ajuns in pancreas si s-au dezvoltat in celule beta. O alta explicatie ar fi si aceea ca s-a intamplat ceva care a impiedicat ca celulele beta existente sa mai fie distruse.

In momentul de fata nu exista remediu pentru diabetul de tipul 1. Numai un control strict al nivelului de glucoza ar putea sa impiedice aparitia complicatiilor.

Terapia cu Olimpiq StemXcell deschide insa noi orizonturi privind tratarea, si de ce nu chiar vindecarea, pe cale naturala a diabetului de grad I.

Dr. Adelina Gutan

2 comentarii:

tanase marian spunea...

eu doresc sase comenteze pe media internet daca tratamentele de stimulasre a imunitatii de pilda cu echinaceea,pot induce boli autoimune esta de fapt o ideie obsesiva a mea confirmata la un moment dat de o contraindictie an prospectul privind echinaceea si anume c. i. ...boli autoimune are o logica an sine desigur multumesc sic volo nihil sine deo

tanase marian spunea...

lucrez la o cercetare prin care voi putea demonstra printr o experienta cu mult prea simpla de laborator ca remediile homeopate emit radiatii lucru ce odata demonstrat va rezolva dilema dr. hanemann an special an domeniul remediilor analte si foaret analte acest domeniu va avea infinite aplicatii an medicina este demn de un nobel pe rand an fizica,chimie si medicina aceasta cercetare scuzata sa mi fie lipsa de modestie sic volo nihil sine deo