luni, 24 martie 2008

Rezultate remarcabile ale cercetarilor in domeniul celulelor stem adulte


Rezultate remarcabile ale cercetarilor in domeniul celulelor stem adulte

Probabil deja toata lumea a auzit ca celulele stem adulte deschid posibilitati uriase in domeniul medicinei, dar stim oare cu precizie ce sunt aceste celule si cum pot ajuta ele la preventia si vindecarea diferitelor maladii?

Viata noastra este afectata de diferite imbolnaviri, care scot din functiune cate un organ. De multe ori singura solutie este transplantul care insa este grevat de dificultatea gasirii organului respectiv si de problema compatibilitatii imunologice.

Dupa cele mai recente cercetari in domeniul geneticii celulele stem pot ajuta in solutionarea acestei probleme. In ziua a 14-a dupa fecundare celulele embrionare, care se divid in continuu,au inca proprietati identice. In a 15-a zi incepe diferentierea acestora in celule nervoase, musculare, tegumentare etc. Aceasta specializare insa are si un pret: majoritatea celulelor isi pierd capacitatea de a face parte din orice fel de organ. Nu toate celulele stem pornesc pe calea diferentierii, o parte din ele isi pastreaza si mai tarziu potenta.

Deci celula stem este o baza, este o celula din care se pot dezvolta tesuturile diferentiate ale diferitelor organe, de aceea cu ajutorul lor si al folosirii informatiilor genetice corespunzatoare, teoretic este posibila inlocuirea oricarui tesut.

Celulele stem pot proveni din 2 surse: din embrion si din organismul adult. Cele mai noi cercetari au dovedit ca celulele stem adulte pot fi directionate. Deja rezultatele cercetarilor efectuate pe om arata ca celulele miocardului reprezentate de celule stem adulte pot patrunde in tesutul cardiac mort, dupa infarctul de miocard si pot reface activitatea acestuia. In decursul cercetarilor efectuate pe animale folosirea celuleor stem adulte a devenit promitatoare in tratarea bolilor Parkinson si Alzheimer, dar rezultatele obtinute in ultimii cativa ani, aduc in fiecare luna surprize cercetatorilor.

19 decembrie 2000 - Ajutorul oferit de celulele stem proprii
Experientele au aratat ca regenerarea locala a creierului este posibila si fara folosirea celulelor stem embrionare sau adulte aduse dinafara organismului (cercetarile de pana acum s-au ocupat asupra surselor exterioare de celule stem). S-a urmarit cercetarea multiplicarii si dezvoltarii ulterioare a celulelor prezente initial in creier, chiar daca se aflau in numar redus. Tocmai datorita numarului redus, ele nu au fost capabile, fara un mic ajutor sa fie folositoare in cazul unor accidente vasculare cerebrale mai profunde sau pe o suprafata mai mare a creierului. In cazul in care metoda va putea fi folosita si la om, multe boli grave ale celulelor nervoase vor putea fi tratate cu succes (de ex. boala Parkinson sau Alzheimer). De asemenea sunt mari sperante si in privinta paraliziilor postraumatisme craniocerebrale sau ale coloanei vertebrale.

5 aprilie 2001- Din celulele stem adulte se poate regenera inima
Din 2 experimente pe animale a rezultat urmatorul aspect : din celulele stem adulte, provenite din maduva osoasa s-a reusit vindecarea infarctului miocardic. Celulele s-au deplasat la locul infarctizat, unde au format noi celule miocardice si vase sangvine.

30 ianuarie 2002 - Rinichiul functional din celule stem adulte
Institutul Particular Biotehnologic Advanced Cell Technology din Massachusett, care are ca scop clonarea in scop terapeutic, a prezentat un experiment senzational: pe baza celulelor stem adulte dintr-un rinichi al clonei unei cornute mari au obtinut un rinichi care reimplantat in animalul clonat, a inceput sa functioneze ca un rinichi normal. Daca acest procedeu va fi utilizat si la om, se vor putea salva mii de pacienti care asteapta un transplant renal.

12 aprilie 2002 - Un baietel italian in varsta de 1 an a fost vindecat cu ajutorul celulelor stem si acum respira singur
Copilul internat in spitalul de copii Sfanta Margherita din Torino suferea de scleroza amiotrofica laterala, care nu ii permitea sa respire decat cu ajutorul aparatelor. Medicii au extras celule stem adulte din maduva osoasa proprie a copilului, pe care le-au transplantat in maduva spinarii. Datorita acestei operatii copilul poate respira singur si starea lui se imbunatateste pe zi ce trece. Ecografic s-a dovedit ca populatia de celule stem adulte transplantate creste din ce in ce mai mult.

13 iunie 2002 - Specialisii au descoperit un izvor aparent nesecat de celule stem adulte in grasimea obtinuta in decursul operatiei plastice de reducere a acesteia, din care se pot forma chiar si celulele nervoase
Cu toate ca in stadiul actual al experimentelor nu este sigura obtinerea celulelor nervoase functionale, specialistii sunt increzatori. Celulele astfel obtinute pot fi folosite in tratamentul bolilor si accidentelor sistemului nervos central.

24 iulie 2002 - Celulele stem adulte sunt secretul vietii indelungate
O cercetare a Universitatii din Kentucky a stabilit ca soarecii ale caror celule stem adulte proprii sunt mai eficiente in corectarea propriului ADN traiesc mai mult. Aceste cercetari subliniaza teoria conform careia cauza principala a imbatranirii este scaderea continua a celulelor stem adulte, care astfel nu sunt suficiente in mentinerea tineretii organelor. Cercetarile au dovedit ca prin implantarea celulelor stem adulte se poate prelungi viata soarecilor.

Niciun comentariu: